IN DE KIJKER
Een warme parochie
inzamelactie
Debate: God in the Modern World
Wednesday, February 25 at 15:00
29/FEB
Easter Prayers
Sunday, February 29 at 19:00
"So do not fear, for I am with you; do not be dismayed, for I am your God. I will strengthen you and help you; I will uphold you with my righteous right hand."
Isaiah 41:10
In de advent - de vier zondagen voor kerstmis - is de jaarlijkse campagne van Welzijnszorg een vaste waarde. Welzijnszorg bestrijdt armoede en uitsluiting in Vlaanderen en Brussel. Elke mens die in armoede leeft, is er immers één teveel. Mensen die in armoede leven, moeten dagelijks vechten voor hun basisrechten. Welzijnszorg ijvert samen met hen voor een rechtmatige plaats in onze samenleving.
Ook in onze eigen stad leven mensen in armoede.
Daarom willen we, net als vorig jaar, laten zien dat we een warme parochie met een hart voor mensen in nood in onze stad. Daarom houden we inzamelactie voor drie organisaties: ‘Potpourri’, ‘Nachtopvang’ en de voedselbedeling in de pastorie van Zeebrugge. Beide zetten zich in Brugge in voor mensen in nood. Meer info vind je hieronder.
Doe je mee?
Als je wil meedoen met onze actie, dan kan je je producten brengen naar een van onze kerken. Aan het altaar zullen immers dozen staan waarin je producten kan deponeren. Elke dag worden de dozen geledigd.
Wat we inzamelen?
- koffie, melk, choco, confituur, peperkoek, speculaas en suiker
- pasta, rijst, suiker, appelmoes (in glazen bokaal)
- shampoo, douchegel, oorstokjes, tandpasta, tandenborstels, scheerschuim, deodorant, waspoeder en wegwerpscheermesjes
Waar en wanneer we inzamelen?
- in onze OLV Bezoekingkerk, Sint-Donaaskerk, Sint-Jozefkerk en Sint-Pieter in de bandenkerk, : van zaterdag 16 tot en met maandag 25 december - elk dag tussen 9u. en 16.30u.
- in de Sint-Leo de Grotekerk: zondag 24 en maandag 25 december tussen 9u en 16.30u.
Je kan ook je producten meebrengen naar onze kerstvieringen op zondag 24 december en op maandag 25 december. Een overzicht van onze kerstvieringen vind je hier:
Al wat ingezameld is, verdelen we onder de drie organisaties en bezorgen we voor 1 januari. Het wordt dus ons kerst- en nieuwjaarsgeschenk.
Potpourri
Potpourri, een initiatief van de Sint-Michielsbeweging in Brugge, is de winkel in de Jan Boninstraat 20 (binnenstad) waar mensen in nood via een regeling met een puntenkaart producten kunnen kiezen. In Potpourri vinden mensen ook een luisterend oor en worden ze behandeld als klanten.
Voor de bevoorrading van de winkel kan Potpourri een beroep doen op verschillende winkels, bakkers, grootwarenhuizen en acties in scholen. ‘Goods to give’ is tevens een partner.
De werking wordt mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers en financieel gedragen door giften. Er wordt ook samengewerkt met Flavour - initiatief van stad Brugge tegen voedselverspilling. De voedseloverschotten worden dan door Potpourri verdeeld.
Door de coronamaatregelen was de winkel te klein in oppervlakte om open te houden. De werking werd aangepast: er kan via telefoon of een berichtje besteld worden. Er wordt wekelijks een voedsel- en verzorgingspakket aan huis geleverd. Vrijwilligers fietsen hiervoor in het centrum van Brugge rond. Andere vrijwilligers zijn met de auto onderweg om mensen buiten het centrum in het Brugse te voorzien.
Voedselbedeling in Zeebrugge
Reeds vele jaren organiseert priester Fernand met een groep vrijwilligers elke avond in de pastorie van Zeebrugge een voedselbedeling voor de kansarmen van Zeebrugge en de transmigranten.
Elke maandag kunnen ze er douchen en krijgen ze medische bijstand van de Dokters van de Wereld.
Nachtopvang
De nachtopvang is een onderdeel van de welzijnsorganisatie ’t Sas, die op haar beurt onderdeel is van het OCMW Brugge. Het gebouw was tot voor kort gelegen in de Havenstraat 2 (Sint-Jozef). Nu zijn ze gehuisvest in de binnenstad (site Minnewater)..
Het gaat om een niet-permanente opvang, die werkt volgens het ‘bed-bad-brood principe’. Dit wil zeggen dat mensen iedere dag (van maandag tot en met vrijdag) tussen 11u. en 16u. kunnen bellen om een bed te reserveren. De vrijdag belt men in voor het weekend.
Doorheen het hele jaar is de nachtopvang open, er zijn geen sluitingsperiodes.
Mensen zijn welkom voor 6 op 7 nachten. Er dient dus één ‘stopnacht’ genomen te worden om ook nieuwe gebruikers een kans te geven. Er zijn 10 bedden ter beschikking.
Vanaf 15 november tot 31 maart loopt de winteropvang en zijn er 18 bedden ter beschikking. Dan zijn ook mensen zonder legale papieren welkom en dient er geen stopnacht genomen te worden.
Wie inbelt en geen bed meer kan reserveren, komt op de reserve lijst. Wanneer er een plaats vrijkomt, worden de mensen van de reservelijst opgebeld.
De nachtopvang voorziet een bed, een maaltijd ‘s avonds (verse soep en boterhammen met beleg). Er is ook mogelijkheid om te douchen.
Daarnaast is het van belang dat mensen ook de nodige hulp aangeboden krijgen.
Vandaar is het ook zo dat iedere bezoeker, begeleiding krijgt op weg naar de nodige instanties en hulp.