top of page
doop 01.jpg

BELIEVE IN THE LOVE AND SPIRIT OF THE CHURCH

INFO

ziekenzalving

doop 02.jpg
NEXT EVENTS
25/FEB

Debate: God in the Modern World

Wednesday, February 25 at 15:00

29/FEB

Easter Prayers

Sunday, February 29 at 19:00

Wat?


Ziekte en pijn roepen de grootste levensvragen op. De ziekte treft het lichaam, maar ook het gemoed: de mens verliest de moed, wordt neerslachtig, is angstig of vertwijfeld. Soms worden ook de relaties met medemensen ’moeilijk’: men voelt zich werkelijk ‘ten laste’ van anderen, of er is nog weinig bezoek als de ziekte aansleept, of men voelt zich uitgesloten uit het sociale leven. Dan kan de ziekenzalving een kracht zijn. In de zalving zegt de priester namens God de zieke bijstand toe.
 

Er heerst nog altijd wat misverstand rond het sacrament van de ziekenzalving, dat vroeger het H. Oliesel werd genoemd en meestal ‘in extremis’ (d.w.z. op het laatste ogenblik; in stervensnood, wanneer alle hoop was opgegeven) werd toegediend. Vandaar zoveel angst en paniek rond dit sacrament terwijl er juist verlichting en troost zou moeten vanuit gaan.

ziekenzalving 02.jpg
ziekenzalving 03.jpg

Wanneer?
 

De ziekenzalving gebeurt vaak in het ziekenhuis, maar kan ook thuis. Als je de ziekenzalving wenst, neem dan contact op met onze pastoor.
 

In onze parochie wordt de ziekenzalving ook toegediend in een gemeenschappelijke viering. Dit gebeurt twee maal per jaar; in juni in onze Sint-Jozefkerk en in oktober in onze Sint-Pieter in de bandenkerk. Deze vieringen worden verzorgd door onze plaatselijke Samana-afdelingen.
 

Zo kan je de ziekenzalving ontvangen op donderdag 6 oktober 2022 om 14u in de kerk van Sint-Pieter in de Banden tijdens de eucharistieviering die door onze Samana Dudzele verzorgd wordt.

 

Voor wie?
 

Als iemand zwaar ziek wordt of door ouderdom verzwakt is, maar ook bij een levensbedreigende medische behandeling of  ernstige heelkundige ingreep, kan hij de ziekenzalving ontvangen. De ziekenzalving is er om deze mensen te sterken. Het is dus zeker verkeerd te lang te willen wachten om dit sacrament aan te reiken. Wel dient de betrokkene er zelf om te vragen. De ziekenzalving mag herhaald worden, wanneer de zieke na de zalving weer beter wordt en hervalt, of wanneer tijdens zijn ziekte de toestand verergert.

ziekenzalving 04.jpg
bottom of page