top of page

BELIEVE IN THE LOVE AND SPIRIT OF THE CHURCH

IN DE KIJKER

  23 juni 2024 
  Zeewijding Zeebrugge

2024_Zeewijding Zeebrugge.jpg
NEXT EVENTS
25/FEB

Debate: God in the Modern World

Wednesday, February 25 at 15:00

29/FEB

Easter Prayers

Sunday, February 29 at 19:00

"So do not fear, for I am with you; do not be dismayed, for I am your God. I will strengthen you and help you; I will uphold you with my righteous right hand."

Isaiah 41:10

De jaarlijkse zeewijding in Zeebrugge wordt beschouwd als één der mooiste zeewijdingen en is  een uitstap naar de kust meer dan waard. De processie ging voor het eerst uit in 1926.

 

Op zondag 23 juni vertrekt de processie aan de Roezemoesschool in de Zustersstraat om daarna door de straten van Zeebrugge te trekken richting Visserskruis waar om 11.00 uur een eredienst in open lucht doorgaat, die opgeluisterd wordt door een harmonie en afsluit met het zegenen van de zee. Thema dit jaar is “ ZEE VOL LEVEN “. Bij regenweer gaat de dienst door in de Sint-Donaaskerk.

 

De processie bewaart al decennialang haar eigen karakter met een indrukwekkende groep lokale figuranten. Centraal staan de kinderen, verkleed als “vissers en visserinnetjes”, die kruisjes dragen met daarop de namen van overleden vissers.  Verder zijn er meerdere gesproken taferelen zoals de Bijbelse wonderbare visvangst en een fragment uit ‘Op hoop van zegen’ van Herman Heijermans.

 

Sinds 2014 werd gestart met de vernieuwing van deze processie en werden meer volkse elementen toegevoegd. Tegenover de toekomstgerichte lintjesdans der kinderen staat een ingetogen dodendans. Een tableau vivant met een vissersfamilie en een nettenboeter ratelt door de straten op een boerenkar getrokken door een paard en er is een ouderwetse visleurster met haar viskar. Een statige kerkbaljuw of ‘Suisse’ met hellebaard bewaart de sereniteit tijdens de processie en de eredienst.

 

In 2016 werd de figuur van parochieheilige Sint-Donaas, vergezeld door een groep engeltjes, toegevoegd. In 2018 kwam er weer een nieuw tafereel bij: een prachtige koets getrokken door twee paarden. In de koets bevinden zich de bruid, een redersdochter, haar bruidegom en een bloemenmeisje, allen uitgedost in belle-epoquestijl.

 

Vissersvrouwen verkopen elk jaar een uniek tegeltje als herinnering aan deze prachtige dag van de zeewijding.
 

bottom of page