top of page

BELIEVE IN THE LOVE AND SPIRIT OF THE CHURCH

IN DE KIJKER

  3 mei om 18.00 u.
  Maria-viering

17 - Mariabeeld OLVB.jpg
NEXT EVENTS
25/FEB

Debate: God in the Modern World

Wednesday, February 25 at 15:00

29/FEB

Easter Prayers

Sunday, February 29 at 19:00

"So do not fear, for I am with you; do not be dismayed, for I am your God. I will strengthen you and help you; I will uphold you with my righteous right hand."

Isaiah 41:10

De meimaand is van oudsher ook Maria-maand. Daarom willen we de Maria-maand openen met een viering waarin we onze intenties toevertrouwen aan Maria. Tijdens de viering zingen we alom gekende Maria-liederen.

 

Van harte welkom op vrijdag 3 mei om 18 uur in onze OLV Bezoekingkerk, die een eeuwenoude devotie aan een miraculeus Mariabeeld kent.

 

Legende over het ontstaan van de Onze Lieve Vrouwkerk in Lissewege

 

‘In het begin van de 13de eeuw of mogelijks nog vroeger, kwamen vissers van Koudekerke, (nu het huidige Heist aan zee) naar Lisputwege om in de putten omringd door lis naar paling te vissen. Op zekere dag lag er een houten soort beeld van de Maagd Maria in hun netten, ze namen het mee naar Koudekerke en zetten het in hun kerk. Hun verbazing was groot toen ze opnieuw kwamen vissen, dat het beeld op miraculeuze wijze terug in de put lag, ze visten het terug op en plaatsten het weer in de kerk van Koudekerke.

Dit zou tot drie maal toe gebeurd zijn. Dan zagen ze dit als een teken dat O.L. Vrouw wilde dat er een kapel of kerk zou gebouwd worden boven die lisputten. Meteen werd Lisputwege een belangrijke bedevaartsplaats, en met de offergiften werd dan de kerk gebouwd.

In 1586 is het originele beeld verloren gegaan door een kerkbrand. Later kwam er een nieuw beeld in lindehout. En heden ten dage wordt het beeld dat in de kerk van Lissewege staat op 15 augustus overgebracht naar Heist om mee gedragen te worden in de processie ter gelegenheid van de zeewijding. Later werd de naam van Lisputwege veranderd  in Lissewege. Zonder dat stuk hout wat op een Maria beeld geleek zou de kerk er waarschijnlijk nooit gekomen zijn. 


(bron: Belgium View)

bottom of page